Баница с кайма

15 февруари 2015

Думата „заговезни“ идва от заговявам, започвам да постя. Според традицията днес за последно се яде месо преди великденските пости. Ето и една типична рецепта за днешния празничен ден.

За плънката:
1 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, счукани
500 гр. смляно говеждо/телешко месо
1/2 чаша магданоз, нарязан
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер
1/4 ч. л. червен пипер

За външните пластове:
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша зехтин
1 яйце
250-300 гр. многолистно тесто (кори за баница)

Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте зехтина на умерен огън. Прибавете лука и запържете, като бъркате често, докато омекне – около 3 минути. Объркайте вътре чесъна и оставете да се запържи за 30-тина секудни. Прибавете каймата, като я натрошавате на ситно при непрекъснато бъркане я оставете да се запържи до готовност и докато покафенее. Прибавете магданоза, солта, черния и червения пипер. Оставете сместа да се дозапържи, като бъркате често, за още 2 минути, след това махнете от огъня.
В купа разбийте киселото мляко, зехтина и яйцето. Намажете тънък слой от сместа по дъното на тавичката, в която ще печете. Загрейте фурната на 175 градуса и сложете решетката в средата на фурната. Сложете корите за баница върху работния плот и покрийте с влажна кърпа. Поставете една кора на дъното на тавичката. Внимателно намажете с млечно-яйчената смес. Повторете с половината от корите, като ги редите една върху друга. Изсипете сместа с каймата върху готовите кори. Поставете отгоре още един лист кори и намажете с млечно-яйчената смес. Повторете с останалите кори, до изчерпването им, като най-отгоре намажете с остатъка от сместа. Печете в загрятата фурна за 40 минути. Оставете да се охлади 10 минути, преди да нарежете.

снимка: receptitenazoii.blogspot.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)