Баварска сватба полага традициите на Октоберфест

Баварска сватба полага традициите на Октоберфест

12 октомври 2014

Красивата немска провинция Бавария дава на света не само прочутите коли, но и едно събитие, което печели сърцата на милиони хора – Октоберфест. Навярно няма по-отличителен символ на германската и баварска култура от Октоберфест. Най-големият панаир в света – Октоберфест се провежда ежегодно в Мюнхен и Бавария и е празник на напитките, храната и веселбата. Всяка година приблизително 8 милиона души се събират на събитието, за да станат част от един от най-прочутите фестивали в света.

Баварска сватба полага традициите на Октоберфест

Октоберфест отразява огромна част от културата на този регион и там често можете да видите хора, обути в традиционни кожени панталони – ледерхозе, както и да се изумите от количеството бира, което сервитьорките имат възможност да носят.

1

Достойна компания на прочутата бира правят примамливите вкусотии – Hendl (печено пиле),  Würstl (наденички),  Haxn (свински джолан),  Schweinsbraten (печено свинско месо), кисело зеле, червено зеле и кнедли – хлебни или картофени.

Октоберфест

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 г. се  решава Октоберфест да се провежда всяка година.

4

Кой е Лудвиг? Людовик  IV Баварски е херцог на Горна Бавария и пфалцграф при Рейн, римско-немски крал, от 1328 г. император на Свещената Римска империя и от 1327 г. крал на Италия в началото на 14 век.

Лудвиг е първият от династията Вителсбах, който получава кралски и императорски сан. През 1329 г. той се съгласява Пфалц да се отдели от Бавария, давайки го на другата част от рода, но придобива херцогствата Тирол и Бранденбург, както и областите Холандия, Зеландия и Фризия. Главните му градове са Мюнхен и Нюрнберг, като в Мюнхен се намира резиденцията му. След конфликт с папа Йоан XXII е отлъчен от църквата през 1324 г. Рехабилитиран е едва през 1468 г. след реконструкцията на църквата „Света Богородица“ в Мюнхен от наследниците му.

Октоберфест

Ето и малко любопитни факти:

– В началните години на ливадите Терезия изобщо не се е продавало бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна.
– В началото фестивалът се е случвал по щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира.
– През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби.

21
– мъжете трябва да са  обути в традиционни кожени панталони – ледерхозе.
–  съревнованието между сервитьорките е коя ще носи най-много халби с бира;
– по време на събитието се изпиват около 3 785 411 литра бира. Поради тази причина не е учудващо, че от началото на фестивала хората са изключително много, а към финала оцеляват малко от тях.

16

Хайде на бирата! Колко халби може да изпиете?

снимки: Fresher

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)