Аспержи с пармезан

28 август 2014

Първите данни за консумация на аспержи са намерени в пирамида в Египет. Римляните също са познавали растителния вид два века пр. Хр. Аспержите в Европа са унищожени след падането на тяхната империя. От XV-ти век аспержите се завръщат обратно в Европа от Испания, а чрез маврите през Франция. От XVII-ти век, започват да се отглеждат аспержи във Франция и някои други страни от Западна Европа. В Холандия от XIX-ти век насам, по-широко се отглеждат аспержи.

Те са много сериозен източник на триптофан, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Високите нива на фолиева киселина в аспержите подсилват ефекта, тъй като се оказва, че половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на този хормон.

Необходими продукти:
600 г почистени аспержи
60 г масло
6 с.л. настърган пармезан
сол

Начин на приготвяне:
Сварете аспержите в подсолена вода, на тих огън, до омекване. Отцедете ги и ги подредете в тавичка, наредете парченцата масло и поръсете с пармезана. Запечете на силна фурна, само отгоре, до разтопяване на сиренето. Може да змените пармезана с кашкавал.

снимка: holdthesugar.mcclearyfamily.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)