Аспержи с пармезан

Сподели:

Първите данни за консумация на аспержи са намерени в пирамида в Египет. Римляните също са познавали растителния вид два века пр. Хр. Аспержите в Европа са унищожени след падането на тяхната империя. От XV-ти век аспержите се завръщат обратно в Европа от Испания, а чрез маврите през Франция. От XVII-ти век, започват да се отглеждат аспержи във Франция и някои други страни от Западна Европа. В Холандия от XIX-ти век насам, по-широко се отглеждат аспержи.

Те са много сериозен източник на триптофан, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Високите нива на фолиева киселина в аспержите подсилват ефекта, тъй като се оказва, че половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на този хормон.

Необходими продукти:
600 г почистени аспержи
60 г масло
6 с.л. настърган пармезан
сол

Начин на приготвяне:
Сварете аспержите в подсолена вода, на тих огън, до омекване. Отцедете ги и ги подредете в тавичка, наредете парченцата масло и поръсете с пармезана. Запечете на силна фурна, само отгоре, до разтопяване на сиренето. Може да змените пармезана с кашкавал.

снимка: holdthesugar.mcclearyfamily.com

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...