Асен Босев е роден на днешния ден

Асен Босев е роден на днешния ден

22 ноември 2014

Дарове от детството си татко
носи в свои спомени безброй –
детски песни с мене пее сладко
детски книжки още пази той

Това са стихове на Асен Босев, роден на днешният ден през 1933г.
И знаете ли защо ни е мило винаги да го четем? Защото благодарение и на него у нас все още живее детското, все още искаме и понякога можем да съхраним малчуганите в себе си.  Или пък да се върнем към това:

Имат си мама и татко дете
и за детето си грижат се те!
Гледат го сякаш е цвете в саксия,
всичко поднасят му те на тепсия!

Асен Босев е роден на днешния ден

Разпознахте Мимето, нали? Той е любимият автор на всички деца! Хей сега, ако се замислите и започнете да рецитирате стихчета от детството си и от училищните тържества, то половината ще са именно неговите! Асен Босев – любимецът!

Роден е в с. Руска Бяла, Врачанско. Учи в Мездра, Враца, завършва педагогическо училище в Берковица, а по-късно става учител в родното си село. Първите си творби публикува още като учител на село в сп. “Росица”.

185388

 Част от стихотворенията му са посветени на майката. Хуморът присъства в редица стихотворения на Асен Босев, чрез които той осмива грозното, недостатъците на хората, утвърждава доброто и красивото. Ето защо стиховете му възпитават.

0000007053

     Поетът не обича небрежните и мързеливите (“Кълвач и меч”), порицава нечестните им постъпки (“Не си другар”), възгордяването (“Коста и моста”), лъжата (“Куцият Боян”) и т.н., но целта му е да събуди у малките читатели чувството за справедливост и неодобрение на постъпките на героите, като ги рисува в различни комични ситуации и взаимоотношения с други герои.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)