„Аристократите“ сред цветята в изложба

15 март 2015

С неповторима красота и ухание посреща изложбата на орхидеи, представена в Ботаническата градина при БАН, предаде репортер на БГНЕС.

От днес до 22 март в Ботаническата градина в „Бояна“ правят традиционното показване т.нар. „аристократи“ сред цветята.

Около две столетия орхидеите са били достъпни за отглеждане само от много богати хора и затова най–често се възприемат като аристократични цветя, разказва доц. д-р Антоанета Петрова, която е директор на Ботаническата градина. Днес вече много хора си гледат орхидеи вкъщи и това става едно много популярно хоби у нас.

В Ботаническата градина от днес може да се потопите в красивия свят на тези растения. Те впечатляват и с окраска и с аромат. Тези от софиянци, които изберат да дойдат в Ботаническата градина, могат да се видят измежду най-отдавна отглежданите от хората растения за украса – хибридни цимбидиуми. Най-старите писмени сведения за отглеждане на растения за украса и за аромат са от Китай преди около 3000 години и наред с божура, ароматните цимбидиуми са едни от тези растения, които се цитират, разказва доц. Петрова. Разбира се съвременните хибриди са с много по-едри цветове и много по-впечатляващи. По-романтичните могат дълго да се заглеждат и да помечтая, омаяни от красотата на всички орхидеи, сред които и тези с недвусмислено име „Венерина пантофка“. На изложбата има растения от полуостров Индустан – Южна Азия, склоновете на Хималаи, Южен Китай, Индокитай, Филипините и дори от Австралия и Америка, Африка.

В самата Ботаническата градина има сбирка от над 250 вида хибриди, част от които са показани на изложбата. В България има над 70 вида орхидеи. Те са ливадни или горски видове и са с доста по-дребни цветове, но част от тях са много оригинални. Всъщност, дори и бащата на теорията на еволюцията Дарвин се е интересувал изключително много от орхидеите и техните цветове, механизмите на опрашване и посветил няколко години от живота си да ги наблюдава.

Традиционната за сезона изложба за орхидеи е сред най-популярните на Ботаническата градина. Прави се сега, защото в този сезон има повече цъфтящи видове и привлича много посетители. Изложбата освен, че дава възможност на хората да видят и да се порадват на необичайните цветове на орхидеите, дава възможност и да се разбере повече информация за тях. Съботите ще има беседи за семейството, а в неделни дни ще има демонстрации за това как да се присади орхидея.

снимка: fanpop.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)