Анджелина Джоли призова да се прекрати войната в Сирия

Сподели:

Актрисата, съпругата на Брад Пит и посланика на добра воля към ООН – Анджелина Джоли призова за край на военния конфликт в Сирия и привлече вниманието на света към тежкото положение на бежанците там. В петък Върховния комисариат за бежанците към ООН оповести данни, че над 3 милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошаваща тяхната страна и са се превърнали в бежанци. Само през 2013 г. сирийските бежанци са се увеличили с 1 милион души.

zx450y250_2234935
„Кризата със сирийските бежанци се задълбочава. Тя прехвърли днес нов праг от рекордните три милиона души, принудени да напуснат домовете си“, се казва в съобщение на комисариата. В тази статистика не са включени стотиците хиляди сирийци, които са избягали от страната, но не са се регистрирали като бежанци.

По този повод 39-годишната Джоли направи следната декларация:

“Три милиона бежанци – не е просто още една статистика. Това е резултат на колективния ни неуспех да се сложи край на войната в Сирия. Международната подкрепа в страната изчезва. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се пренебрегва постоянно, военни престъпления се извършват ежедневно, съседните страни страдат от притока на хора, а сирийски бежанци умират в Средиземно море в опит да достигнат до Европа.

Ние трябва да направим още един опит за разрешаване на конфликта, да положим повече усилия, да подкрепим 13 милиона сирийци в нужда. Залогът е репутацията и доверието към международната ни система.”

655-402-sirijski-bezhanci-450x280

Кризата в Сирия започна през март 2011 г. и оттогава не се наблюдава никаква надежда към подобрение. Тригодишната война в Сирия отне живота на над 191 000 души от март 2011 г. досега. 6.5 милиона са сирийците, които заради войната са се преместили от едно на друго място в самата Сирия. Това означава, че близо 50% от всички сирийци са били принудени да напуснат домовете си. Половината от тези хора са деца.

Снимки: WEB

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...