Акад. Антон Дончев: „Времето е разделно между материалното и ценностите“

03 март 2020

В Деня на Националния ни празник, искаме да споделим отново с вас едно изключително интервю на академик Антон Дончев, което той даде за In LIFE TV на Фестивала на фолклорната носия Жеравна. Думи, които си заслужава да чуете и прочетете:

Ние сме залив в световния океан, а нивото на водата в залива се определя от височината на водата в океана. За съжаление това, което се случва по целия свят е враждебно, не по естествен начин, а по някаква разпалвана тенденция да се атакува нацията, да се умори неповторимото, някакъв опит за изравняване, който може да се нарича с редица латински имена. Това което са създали народите, това което е създал нашия народ е единствено и неповторимо!

Най-големият проблем сега е тази тенденция, тази атака против националното. И трябва да ви кажа, че тя е част от много големия проблем на Човечеството за ценнностите. Мойсей казва, когато отива и заварва еврейския народ да коли теле за Бог: „Вие сменихте славата си за теле, което пасе трева!“.

Обявяването на материалното за основна ценност на човешкото съществувание е най-трагичната грешка, която Човечеството може да направи.

39502194_879998625532621_5282302950759202816_n1

Много години съм търсил някакво обяснение за тая дълговечност на българското племе и държава. Ние сме се качили на историческата сцена заедно с 15-20 народа, на които сега не им знаем имената, знаят ги няколко  историци. А ние сме народ. И знаете ли, до какво заключение стигам: че българите от хилядолетия са защитавали равновесието между духовното и материалното. На Иисус Христос като му дават монетата, на едната страна е изображението на Цезар, а на другата- на  Бог и естествено смятат, че ще посочи Бога като по-главен. Сина Божи казва: „Божието богу – цезаровото Цезару!“. Самият Бог казва, че в основата е равновесието между това, което се дължи на матерериалното и това на духовното. Тази философия на българите, доколкото мога да я проследя, е в това търсене: къде се връзва пояса!

Това което е над пояса, се дава на небето, принадлежи на небето –  ръцете, сърцето, което прави добро и зло, главата, а това, което остава отдолу – краката, корема, това между краката – то отива на земята! И практически това връзване на пояса, това равновесие между духовното и материалното, е успяло да запази нацията и държавата през цялото време. В момента пояса се връзва все по-високо, все повече се дава на материалното, все по-малко на духовното. Докато накрая се оказва, че пояса се превръща в примка и ни души.

Обърнете се наляво и дясно и ще видите по какъв начин материалното убива морала, истината, намалява, смалява всички цели на съществуването на човека. Ако не се противопоставим на тази тенденция, не знам къде ще стигнем.

Нещата трябва да съществуват заедно,  трябва да има баланс. Днес се губи баланса. Празникът в Жеравна е опит да се покаже равновесието между духоното и материалното и е едно доказателство, за това, че това което наричаме „български род“ има сили да се защити. И това трябва да е една от най-важните цели на нашето съществуване. Просто –  ние, един път това което имаме, е ценно и красиво и втори път – ние сме духовно, морално задължени да го покажем на другите хора, да ги направим по-богати, по-щастливи. Защото, ако можем да го покажем на децата, на младите,  на европейците, на  целия свят, ние ще ги обогатим. Това е изумително! Но ние първо трябва да го почустваме – колко е силно и велико и да направим всичко възможно да го покажем.

Това е разговор, който се докосва до въпроси, които можем да наречем, че са мистерия. Но трябва да знаем, че в цялото явление народ, изкуство, дух, си има един момент на мистика. Ако човек гледа хората, виещи се около огньовете, ако види същите изчукани върху камъните на паметниците на Богомилите, наречени хора на безсмъртието, той просто разбира, че участва в един голям празник. Красив празник!

14124249_830160610419523_3500656129430011706_o

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)