Агенцията по храните откри сирене и кашкавал без мляко

17 март 2018

В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в търговската мрежа у нас, е установено наличие на немлечни мазнини. Това става ясно след направени проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко през изминалата година. Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти.

haile-812649_960_720

Вече втора година по инициатива на дирекцията „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) комисия от представители на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите правят внезапни проверки в търговската мрежа, като на произволен принцип взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които изследват.

food-3179853_960_720

Целта е да се установи дали се спазва Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, съобщават от БАБХ, цитирани от БТА. По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

salad-2098453_960_720

През изминалата година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. сирене; 46 бр. кашкавал; 17 масла и осем броя кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в пет от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в три проби сирене и в две проби кашкавал), което е 2.96 процента установени несъответствия.

milk-1809238_960_720

За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение. Проверките продължават и през 2018 г., като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.

снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)