Google почете рождението на Пенчо Славейков със специален дудъл

27 април 2016

Интернет търсачката Google почете със специален дудъл рождението на Пенчо Славейков.

Българският поет е роден на днешния ден преди 150 години. По този повод ликът на Славейков ще се вижда през целия ден в българската версия на търсачката.

Пенчо Славейков е едно от емблематичните имена в българската литература. Заедно с Пейо Яворов, Петко Тодоров и Кръстьо Кръстев основават кръга „Мисъл“, поставил началото на модерната следосвобожденска литература. Предложен е за нобелова награда за литература за поемата му „Кървава песен“. Славейков умира в Брунате, Италия, на 46 години – на 28 май 1912 г. Останките му са пренесени в България девет години по-късно.

В чест на годишнината от рождението на поета на 18 април Българската народна банка пусна в обръщение медна възпоменателна монета.

От 18 април 2016 г. възпоменателната монета „150 години от рождението на Пенчо Славейков“ ще се продава на касите на БНБ за 18 (осемнадесет) лева.

Монетата е част от серията „Български творци“, тиражът й е 2000 бр. Автор на художествения проект е Пламен Чернев с участието на Евгения Цанкова.

Досега от същата серия през 2013 г. е излязла и монета, посветена на 90-годишнината от рождението на актьора Апостол Карамитев. /dnevnik.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)