Ford ще позволи на слепите да „видят” пейзажа (видео)

12 май 2018

Автомобилната компания Ford представи система, която ще позволи на слепите хора да „видят” какво се случва през прозореца на автомобила. Системата под название Feel the View прави снимки на обкръжаващото пространство и ги преобразува във вибрации на тактилен дисплей.

Прототипът е бил разработен съвместно с креативната агенция GTB Roma и стартиращия Aedo Project, специализиран в създаването на устройство за слепи.

Ford

Снимка: Ford

Системата работи с вградена камера, която след натискане на бутон фотографира пейзажа. След това снимките се преобразуват в висококонтрастно монохромно изображение в отенъци на сивото. Тогава вградените в прозореца специални светодиоди го възпроизвеждат. Макар репродукцията да е невидима за невъоръжено око, светодиодите предизвикват вибрация. По степентта на вибрация може да се различат различните отенъци на сивото. Колкото е по-светъл фона, толкова е по-интензивна тя. Общо са достъпни 255 степени на вибрация.

Като допълнение смарт прозореца е снабден с гласов помощник, който позволява да получите допълнителна информация за мястото, покрай което преминава автомобила.

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)