8,5 тона фойерверки осветиха небето на Сидни в продължение на 12 минути (видео)

01 януари 2019

Тихоокеанската островна държава Самоа е първата в света, която посрещна Новата година, след като преди време промени часовата си зона. Преди това тази страна беше последната, която посрещаше Нова година, припомня БНР. През 2011-а Самоа измести времето напред с 24 часа, изтривайки от своя календар датата 30 декември и премина директно в 31 декември.

Любителите на празненства имат невероятния шанс да преживеят две новогодишни празненства: да отбележат първи Новата година в полунощ в Западна Самоа, а на сутринта да се преместят на 164 км, в източната част на островите, които принадлежат на САЩ. И там отново да гръмнат шампанското, като посрещнат 2019-а последни на земното кълбо.

Зарята в Сидни

Зарята в Сидни

Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят. Той обаче беше обхванат от силна буря с проливни валежи и гръмотевици, която отложи шоу програми с фойерверки на някои места. Организаторите на тържеството в Сидни съобщиха, че то ще бъде най-зрелищното досега. Така и се получи: 8,5 тона фойерверки осветиха небето в продължение на 12 минути. Те бяха с 500 кг повече от миналата година. Зарята в Сидни започна с експлозия в бяло, която освети небето в полунощ. Само от моста на пристанището бяха изстреляни над 25 000 цветни фойерверки. За зрелищното шоу бяха похарчени шест милиона австралийски долара (4,2 милиона щатски). За първи път бяха добавени нови цветове – лайм и праскова. Формите бяха разнообразни – сърца, цветя, чадъри, смайли, пулсиращи миди в червено, зелено, оранжево и лимоновожълто. Шоуто беше съпроводено от музика, с която беше почетена паметта на Кралицата на соул музиката Арета Франклин, починала през миналата година.

В Мелбърн бяха изстреляни 14 тона фойерверки в различни форми, включително и на дракони.

В Бризбейн празничната заря гледаха 85 000 души.

Тихоокеанската островна държава Кирибати беше сред първите, посрещнали Нова година. При тях празникът беше скромен, след като по-голямата част от 2018 г. жителите на Кирибати посветиха на борбата с промените в климата. Голяма част от сушата на атола, който преминава през три времеви зони, е под морското равнище. Затова в крайбрежните селища често има наводнения. В столицата Тарава имаше църковни служби и предимно тихи частни празненства.

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)