13 януари, Васильовден по стар стил - най-големият зимен празник в Пернишко

13 януари, Васильовден по стар стил – най-големият зимен празник в Пернишко

13 януари 2015

Какво разказва историята  за „Сурва“? Думата произлиза от иранската дума „сура“, която означава „мощ“, „сила“.  Така „сурва“ е „силна“, в смисъла, в който се употребява при описание на стопанската година – „силна година“ при добър добив. Така е и в пожеланията – „златен сноп на нива, червена ябълка в градина…“.

13 януари, Васильовден по стар стил - най-големият зимен празник в Пернишко
Сурвакарската традиция е една от най-красивите и български етно събития.  Изпълнявана е навсякъде из България, но Краище, Пернишко, Земенско са териториите, които най-ревностно го съхраняват и отстояват.

IMG_3845

Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група „сурвакари“ – млади момчета. Те влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството, като ги потуват по гърба със сурвачки, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините обикновено с хранителни продукти.

IMG_5860

Община Перник от 1966 година организира Международният фестивал на маскарадните игри. Той се провежда всяка година през последната седмица на месец януари.  От 2005 година Община Земен също провежда Общински Сурвакарски Фестивал, който набира все по-голяма популярност.

IMG_0280

Днес,  традицията повелява местните да се маскират, в ноща на 13 януари, когато се празнува Васильовден по стар стил. Това е най-големият зимен празник в Пернишко. Сурвакари обхождат домовете в Пернишко и селата, за да гонят злите духове и да правят наричания за здраве, палят се ритуални огньове.

IMG_6038

IN LIFE ще ви направи свидетели на невероятната феерия и традиция на сурвакарите. Очаквайте подробни видео репортажи от нощта на Сурва!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)