медицинските сестри

12 май – Световен ден на медицинските сестри

12 май 2018

На 12 май светът отбелязва деня на медицинските сестри. Начало на традицията се поставя през 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл, която е родена на 12 май през 1820 г. Тя се приема като първата светска медицинска сестра. Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон. То е първото светско училище за сестри в света, понастоящем част от Кингс Колидж в Лондон.

Флорънс Найтингейл Снимка: Wikipedia

Флорънс Найтингейл
Снимка: Wikipedia

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите:

„Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“

През 1912 г. Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Честит празник на всички, които работят като медицински сестри и се грижат за нашето здраве!

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)