
Гювечът е едно от ястията, в които българската национална кухня постига своята завършеност, т.е. съвършенство. Няма никакво значение, че това ястие е добре познато и сред останалите балкански народи. В случая по-важно е отношението и ритуализациите, които превръщат едно ястие в част от общностно разбиране за нацията. В дните, когато празнуваме Националния си празник, нека поговорим за него.
В българската възрожденска преса и литература често се среща образът на един накитен гювеч, изяден в мъжка компания на теферич, полят обилно с вино и подкрепен емоционално с юнашки песни и героични фантазии. Този гювеч е добре познат от прозата на Иван Вазов, Петко Славейков и Любен Каравелов, както и от много други автори. Около него неизменно витае едно спотаено усещане за общност и чувството за свободата като постижима ценност.
Днес решихме да се върнем към фестивалните дни от края на лятото в Жеравна и да ви представим един истински Юнашки гювеч! Все пак е Национален празник! И докато слушате изключителният концерт на Николина Чакърдъкова или пък гледате филмите на In LIFE TV за най-истинското, най-българското събитие – Фестивалът на фолклорната носия Жеравна, защо да не приготвите и вие един такъв гювеч?
На Жеравна 2016, екипът ни имаше възможността да го опита, приготвен от екипът на Ангел Ангелов в огромен юнашки тиган, но вие може да направите и една малка доза – само за семейството.
Необходими продукти:
агнешко месо;
грах, гъби, чушки, моркови, домати;
лук и чесън;
картофи;
подправки – сол, чер пипер, чубрица и лют червен пипер,
олио и червено вино
Едно от най-вкусните и най-лесни за приготвяне ястия в българската кухня. Майсторлъкът е в това да се поставят последователно продуктите, защото имат различно времетраене за приготвяне. Най-добре е у дома да приготвите това ястие в глинен гювеч. Първоначално поставете олиото, месото, гъбите, лука, граха, доматите и чесъна, заедно със всички подправки. Картофите и чушките добавете поне час след това, след като всички продукти отлично са смесили вкусовете си. Залейте и с червено вино и оставете поне още час на средна температура.
Може да замените агнешкото месо с пилешко, телешко или свинско, но тогава няма да се нарича Юнашки гювеч, а просто гювеч.
Защото истинският юнашки гювеч трябва да е с агнешко месо!
Потопете се в красивите традиции и вкусове на българската национална кухня!
Още по темата
-
Макарони със сирена и артишок на фурна
In TASTEЕдна лесна за приготвяне и много вкусна рецепта, подходяща за обяд. Ето как да я ...
-
Чийзкейк с тиква
In TASTEНеобходими продукти: тиква – 450 г печена извара – 200 г крема сирене – 200 ...
-
Кои храни ни правят щастливи?
In HEALTHПървата асоциация за меню за щастие е за нещо сладко. Но има неочаквани изключения. Нагарчащата ...
-
Панирани печурки с чеснов сос
In TASTEНеобходими продукти: печурки – 300 г яйца – 3 бр. брашно – 100 г сол ...
Остави своя коментар през Facebook