Юнашки гювеч от Жеравна в празничните дни

04 март 2017

Гювечът е едно от ястията, в които българската национална кухня постига своята завършеност, т.е. съвършенство. Няма никакво значение, че това ястие е добре познато и сред останалите балкански народи. В случая по-важно е отношението и ритуализациите, които превръщат едно ястие в част от общностно разбиране за нацията. В дните, когато празнуваме Националния си празник, нека поговорим за него.

IMG_2566

 В българската възрожденска преса и литература често се среща образът на един накитен гювеч, изяден в мъжка компания на теферич, полят обилно с вино и подкрепен емоционално с юнашки песни и героични фантазии. Този гювеч е добре познат от прозата на Иван Вазов, Петко Славейков и Любен Каравелов, както и от много други автори. Около него неизменно витае едно спотаено усещане за общност и чувството за свободата като постижима ценност.

IMG_1237-2

Днес решихме да се върнем към фестивалните дни от края на лятото в Жеравна и да ви представим един истински Юнашки гювеч! Все пак е Национален празник! И докато слушате изключителният концерт на Николина Чакърдъкова или пък гледате филмите на In LIFE TV за най-истинското, най-българското събитие – Фестивалът на фолклорната носия Жеравна, защо  да не приготвите и вие един такъв гювеч?

IMG_1024

На Жеравна 2016, екипът ни имаше възможността да го опита, приготвен от екипът на Ангел Ангелов в огромен юнашки тиган, но вие може да направите и една малка доза – само за семейството.

Необходими продукти:
агнешко месо;
грах, гъби, чушки, моркови, домати;
лук и чесън;
картофи;
подправки – сол, чер пипер, чубрица и лют червен пипер, 
олио и червено вино

IMG_2564

Едно от най-вкусните и най-лесни за приготвяне ястия в българската кухня. Майсторлъкът е в това да се поставят последователно продуктите, защото имат различно времетраене за приготвяне. Най-добре е у дома да приготвите това ястие в глинен гювеч. Първоначално поставете олиото, месото, гъбите, лука, граха, доматите и чесъна, заедно със всички подправки. Картофите и чушките добавете поне час след това, след като всички продукти отлично са смесили вкусовете си. Залейте и с червено вино и оставете поне още час на средна температура.
Може да замените агнешкото месо с пилешко, телешко или свинско, но тогава няма да се нарича Юнашки гювеч, а просто гювеч.
Защото истинският юнашки гювеч трябва да е с агнешко месо!
Потопете се в красивите традиции и вкусове на българската национална кухня!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)