Холандия отпразнува Деня на краля

28 април 2019

Денят на краля е националният празник на Холандия, на който се отбелязва рожденият ден на краля. На този ден кралят и кралицата заедно с други членове на кралското семейство взимат участие в празненствата в различни населени места в страната.
Денят на краля се празнува едва за шеста поредна година, тъй като Вилем-Александър се изкачи на престола през 2013-а. През същата година за последен път (поне временно) Холандия отпразнува „Деня на кралицата“ – традиция, запазила се в продължение на 124 години.
58376745_1017992215066594_4600901377021968384_n
В продължение на дълги години през 19 в. национален празник на страната е „Денят на Ватерло“, отбелязван на 18 юни. Празникът е в почит на битката при Ватерло – окончателната победа над Наполеон Бонапарт на 18 юни 1815 г. С това се слага край на френската окупация в холандските земи. С годините обаче битката при Ватерло постепенно изпада в забвение и в края на 19-ти век се търси ново събитие, чиято дата да се превърне в национален празник.

Повод за нов национален празник става петият рожден ден на принцеса Вилхелмина. Първият „Ден на принцесата“ е отпразнуван на 31 август 1885 г. Целта на празника е да акцентира върху националното единство на холандския народ, като кралското семейство се превръща в символ на тази принадлежност към отечеството.

Dutch Royal family celebrates Kingsday 27 April in Amersfoort

След смъртта на крал Вилем III през 1890-та на престола се изкачва Вилхелмина. Тогава „Денят на принцесата“ променя наименованието си в „Ден на кралицата“. Тъй като Вилхелмина е непълнолетна, когато застава на престола, до навършване на пълнолетие от нейна страна държавата се управлява от майка й Ема в качеството на регент.

През 1948 г. Вилхелмина е последвана на кралския престол от дъщеря си Юлиана. Така през 1849 г. Денят на кралицата вече се чества на 30 април – рождената дата на кралица Юлиана. Преди нейното идване на престола кралското семейство никога не присъства на обществените празненства. Юлиана поставя началото на нова традиция, като ежегодно организира парад с много цветя в Двореца Сустдейк. През 50-те години събитието започва да се излъчва пряко по телевизията.

През 1980-та новата кралица Беатрикс решава да не променя датата, на която ще се празнува националният празник на страната и запазва датата 30 април. За това нейно решение допринася и фактът, че нейният рожден ден е на 31 януари, в средата на зимата.

Беатрикс променя и начина на отбелязване на празничния ден. Придружавана от други членове на кралското семейство, тя посещава едно или няколко места в Холандия в Деня на кралицата. В чест на кралското посещение представителите на местната управа започват да организират демонстрации на стари танци и носии, спортни и музикални мероприятия, както и други събития. Налага се и традицията на този ден да се продават на улицата без разрешително всякакви предмети втора употреба.

Тези традиции остават актуални и днес.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)