Томислав Дончев: Поскъпването на тока ще е далеч под 20%

12 юни 2015

За някои потребители ще има повишение цената на тока, но то ще бъде далеч под предлаганите 20%. Конкретно за дребните консуматори уверението е, че поскъпването ще е под 2%. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

През юни трябва да бъде взето и трябва се проведат още срещи между представители на бизнес организации, регулатора и министерството на енергетиката, смята вицепремиерът. В методиката, която се изработва от няколко министерства, Теменужка Пекова ме увери, че се подготвя не само в условия на прозрачност, а с участието на работодателски организации. Там е предвидено равномерно разпределение на добавката на обществото. Имам информация, че разработването на наредбата се подкрепя от бизнеса, уточни вицепремиерът.

В българската енергетика има огромен дефицит – той е над 3 млрд., само над 600 млн. е натрупан през последната една година. Решението няма да бъде само на КЕВР. Кабинетът няма да позволи да се трупа дълг на НЕК. Най-важно е либерализацията на пазара и кабинетът ще държи на това, според Дончев.

Съвсем нормално е когато представителите на бизнеса предупредят, че има опасност за икономиката заради увеличаване на тока с 20%, да се огледат още веднъж нещата. Пак повтарям увеличение от 20% няма да има – само за отделни потребители ще има увеличаване, но то ще е далеч под 20-те процента, подчерта Дончев и уточни, че решението се взема от КЕВР, а правителството можело само да съдейства при водене на диалога.

Енергийните въпроси са горещи в последно време , преди няколко дни получих писмо, подписано от двама комисари – вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович и комисар Канете – това е отговор на мое писмо, изпратено от мен преди повече от месец, свързано с инициативата за изграждане на газов разпределителен център в България. В писмото се посочва, че подобна инициатива среща подкрепата на ЕК, заяви Дончев. Разбира се там се посочва, че не е възможно един газов разпределителен център да се базира само на един източник на газ. В крайна сметка газовата карта на Европа, а и на света е толкова динамична, че няма гаранция какво ще се случи. Ако ние искаме да работим умно, имам претенцията, че ще работим така, ние трябва да сме отворени за абсолютно всички възможности. Затова интерконекторът с Гърция е поставен като основен приоритет. Коментира се напоследък дали да не мислим за по-голям капацитет – той е предвиден за до 5 млрд. куб. м. Имаме амбиция да бъдем държава не само с газови доставки, а и държава, която транзитира. Остава да видим какво ще се случи – дали руската страна има интерес от полагането на тръба, или тръби в Черно море, които излизат и на българския бряг“ каза Дончев. /БГНЕС

снимка: eufunds.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)