„Сова Харис“: 24% имат готовност да гласуват за ГЕРБ, за БСП – 20%

26 септември 2018

Четири партии ще влязат в Народното събрание при евентуални предсрочни избори. 1/4 още не са решили за кого биха гласували, показва ново проучване на „Сова Харис”, цитирано от Btvnovinite.bg. Данните показват, че ГЕРБ са първа политическа сила. Събират подкрепата на над 24 на сто от избирателите. С 4% по-малко, на второ място се нарежда БСП. Над 4-процентовата бариера са още ДПС и „Обединените патриоти”.

Борисов остава с най-голямо доверие от лидерите на политическите партии. 32% го одобряват, над 56% не го одобряват.
Лидерът на парламентарно представена партия, който има най-високо недоверие е Мустафа Карадайъ. Доверието при него едва 10%. Корнелия Нинова – лидерът на БСП е с доверие от 26 % срещу 62% недоверие.

Резултатите от проведено от „Сова Харис” национално представително изследване показват високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. С твърдата си политическа линия обаче БСП провокира привържениците на големия си опонент, показват данните на социолозите.

Според тях мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП. Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31% срещу 27% – че това трябва да направи БСП. 24% имат готовност да гласуват за ГЕРБ, а за Левицата – 20%. При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки.

Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия, смятат анализаторите от „Сова Харис”. Според тях в момента за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото. Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълна от промени, посочват още от „Сова Харис”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)