Сладък завършек на един легендарен кънки сезон за Кйелд Наус

22 март 2018

На тържествена церемония двукратният олимпийски шампион в бързото пързаляне с кънки на дълга писта от Пьонгчанг (Южна Корея) Кйелд Наус получи наградата за кънкобегач на годината в Холандия. Награда, която е най-значимата в кънки бягането в световен мащаб. Наименувана на легендарния в миналото Ард Схенк и връчвана ежегодно от 1990 г., през последните десетина години тя е била предимно притежание на Свен Крамер. 8 пъти за 11 години престижната статуетка отива в ръцете на Крамер. При жените наградата бе отредена за Йорийн тер Морс, която комбинира кънки бягането на дълга с това на къса писта.

Kjeld olympic champ

Само преди няколко дни Кйелд Наус записа поредната си победа в последното си състезание за този сезон. Холандският „кънкобегач с крила”, чийто личен спонсор е не кой да е, а производителят на енергийната напитка Ред Бул, спечели последния старт за Световната купа по кънки бягане на 1000 метра. Направи го, тествайки най-голямата новост в кънки бягането този сезон, а именно новия модел ножове на марката „Викинг”. Този модел ножове за кънки бягане дава по-голяма стабилност при висока скорост на пързаляне и по добър грип в завоите, което е нещо много важно в спринтовите дисциплини и в тези на средните дистанции. На ледения овал в Минск, Наус не само се пребори за първото място в състезанието, но и успя да се пребори с конкуренцията за спечелването на малкия световен глобус на 1000-метровата дистанция. Условието поредната титла този сезон да се озове в ръцете на 28-годишния холандец бе той да спечели последния старт на 1000 метра валиден за Световната купа и в същото време Хавард Лоренцен, който също бе с шанс за спечелването на титлата да не спечели състезанието, но и да не бъде втори в крайното класиране. Е, условието бе изпълнено и тази титла се превърна в нещо като много сладък десерт или казано с други думи един сладък завършек на сезона за Кйелд Наус.

Kjeld s malkata svetovna kupa

„Трудно беше да спечеля. Изненадан бях, че нещата се получиха, защото не се чувствах в супер форма вече. Настинал съм и затова не бях сигурен дали ще успея да постигна целта, за която бях дошъл в Минск. Пързалянето ми за моя радост се получи доста добре относно скорост. Въпреки, че в последния завоя силите ми се изчерпаха усещах, че мога да победя Лоренцен. Тогава си казах: Да, ще успееш. И успях. Това беше черешката на тортата.”

Kjeld 1

Тук ми се иска да поспоря малко с Кйелд Наус, кое е черешката на тортата. Определено за мен това бяха двете му олимпийски титли (на 1500 и 1000 метра) от игрите в Южна Корея, които той спечели през февруари. Наречете го както искате „черешката на тортата”, „основното ястие”, но това си беше нещо повече от сбъдната мечта и то не само за самия него, но и за всички любители на кънки бягането по света. Това беше върхът в спортна кариера на Наус до сега. Кйелд Наус стана кънкобегачът №1 на олимпийските игри в Пьонгчанг. Дори и определяния за най-велик в съвременното бързо пързаляне на дълга писта Свен Крамер не е постигал това, което Наус успя да постигне в Корея, а именно да спечели два златни олимпийски медала в две различни дисциплини при индивидуалното кънки бягане. Ард Схенк е единственият с три олимпийски титли в индивидуалните бягания, спечелени през далечната 1972 година. Наус е първият холандец и едва третия кънкобегач в световен мащаб, който печели две олимпийски титли по време на едни олипийски игри в средните дистанции на кънки бягането.

Kjeld 4

Кйелд е човек, който не се отказва лесно от мечтите си. Преследва ги докрай. При толкова талант, той на два пъти не успява да си осигури квоти за участие в предстоящи олимпийски игри. На косъм му се разминат участията в игрите във Ванкувър (2010г.), където поради правило, което позволява един състезател да бъде заменен с друг в последния момент Наус не заминава за канада и в Сочи (2014г.), където здравето изиграва лоша шега на Кйелд по време на холандския олимпийски квалификационен турнир. Два пъти „черна котка” му минава път, но не и този трети път. „Няма нищо по-хубаво от пързалянето с кънки”, заявява Наус и продължава да се бори. Това за него не е никак трудно, защото той прави именно това, което обича най-много да се пързаля с кънки. Откакто Наус намера любовта в лицето на мис Холандия за 2011 година – Джил Лорън де Роблес и най-вече откакто през 2016 година Наус става баща, нещата в живота на симпатичния холандски кънкобегач потръгват. През изминалия сезон на същия леден овал, на който тази година Наус стана двукратен олимпийски шампион, той стана и световен шампион на 1000 и 1500 метра.

Роденият в Лейдън фрийстайл блейдър, който години наред комбинира посещенията си в скейт парковете със тренировките на ледената пързалка постепенно се превръща спортна звезда, личност, която също, както Свен Крамер да е в състояние да поддържа интереса на световната публика към един класически зимен спорт, какъвто е кънки бягането. Кйелд е настоящето и бъдещето на своя спорт. Не случайно и край пързалките по време на състезанията по кънки бягане се виждат все повече и повече постери с посланието „Кйелд йей бент ън хелд”. Името на Кйелд в това послание, което на български означава „ Кйелд ти си герой” е римувано прекрасно. Кйелд Наус придава съвременен вид на този иначе консерватовен спорт. Нещо, което определено не е убегнало от вниманието на търсещите винаги нещо атрактивно и екстремно в спорта „Ред Бул”. Няма как да е иначе при положение, че Кйелд е израстнал с екстремните спортове. Той се отличава и със своя актуален стрийт и скейт стайлинг. Едва ли има някой в Холандия, който да не е чувал за внушителната колекция от скейтърски шапки на Наус. Той разполага с всичко, което олицетворява днешната младеж и всичко, което прави един спортист успешен. Затова и „Ред Бул му дава крила”. Австрийската марката ще подкрепи Наус и в една малко луда инициатива, която предстои да се стане реалност идните дни в шведската част на Лапландия. Кйелд Наус ще се опита да постави рекорд за най-висока скорост постигана при пързаляне с кънки върху естествен лед при минимално съпротивление. За целта един холандски конструктор (Нийлс Набер) заедно с екип от Техническия университет в Айндховен са изработили специално предпазно крило, което ще бъде прикачено към автомобил, който от своя страна ще се движи пред Наус на леда и ще му осигурява безветрена среда за пързаляне. „ Очакваме Наус да се приближи до фантастичната граница на пързаляне със скорост от около 100км/ч.”, споделя Набер и добавя „ До сега най-високата скорост постигана на естествен лед е била около 60км/ч.” Какво ще се случи и ще успее ли и в това си начинание Наус, предстои да разберем. В градчето Лулеа, което се намира на границата на полярния кръг и където ще се случи събитието, на Кйелд определено няма да му трябват крила, а само и единствено солидна доза протектори по тялото и най-вече много лудост.

Ето го и мотото на Наус в подкрепа на каузата: „Винаги заставам на старт мотивиран.”

Фани Богданова – кореспондент на InLife.bg в Холандия
снимки: личен архив на Кйелд Наус и www.nu.nl

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)