Скок в цените и увеличение в броя на сделките на имотния пазар

21 май 2020

Очакванията ни са с падане на всички ограничения, които в момента има заради коронавируса, да има изключителен интерес от страна на купувачите, което да доведе до краткосрочно повишаване в цените на имотите. Единствено в Германия очакват, че ще има спад на цените. Какво ще се случи по-нататък вече зависи от това как се развива икономиката. Това каза Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти „ЕРА България“ по време на уебинар, организиран от Национално сдружение недвижими имоти.

Изказването му се базира на проучване сред клоновете на компанията в различните държави по света. В Европа „ERA“ има представителства в 17 държави.

„Според купувачите цените ще паднат, но това няма как да се случи. В България през тези два месеца на извънредно положение наблюдавахме сделки с 5-10% отстъпка в цената. Очаквам инвеститорите и строителите да предлагат своите продукти на цени, съобразени със ситуацията“, каза Андонов. По думите му промяна има и в начина на финансиране на покупката на имот в момента. Ако преди кризата основно са се купували жилища на кредит, то сега се залага на спестени средства.

„Друго, което се наблюдава е, че част от банките въведоха временно ограничаване на финансирането на имоти в строеж, тоест на кат 14. Повечето банки предпочитат имотите, за които отпускат кредит да имат поне акт 15“, обясни Антон Андонов.

rg4-880x591

Преобръщане на пазара

„През последните 15-20 дни се наблюдава увеличение в броя на сключените сделки. Интересното е, че хората започнаха да купуват ваканционни имоти – къщи в радиус от до 50 км. от големите градове“, каза Страхил Иванов от имотна агенция „Явлена“.

По думите му на пазара на офиси и магазини тази година, развитие няма да се наблюдава. Но не такова е положението на пазара на ваканционни имоти. Там се наблюдава повишен интерс и това ще се отрази благоприятно на тази част от сегмента на пазара. На същото мнение е и изпълнителният директор на Bulgarian Properties, Полина Стойкова.

„Вследствие на пандемията хората започнаха да проявяват голям интерес към по-малките населени места и към ваканционните имоти. Селските къщи не предизвикваха интерс в купувачите от 2007 г. насам, а сега нещата се промениха“, обясни Стойкова.

Economic.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)