Седмица на модата в Париж: Saint Laurent пролет-лято 2017

30 септември 2016

В рамките на първия ден от Седмицата на модата в Париж, който пое щафетата от Милано, се проведе едно от най-очакваните ревюта от модния маратон – представяне на дебютната колекция на новия творчески директор на модна къща Saint Laurent – Антъни Вакарело, който пое поста от Еди Слиман и замени офиса си във Versus Versace с този в Париж. Тук е мястото да си кажем, че днешното шоу е първото от серията премиери: следва дебютът на Бухра Джарар за Lanvin, първата колекция на Мария Грация Кюри за Dior, и най-накрая, първата самостоятелна колекция на  Пиер Паоло Пиколи (без Кюри) за Valentino.

Но всичко с времето си. Героят днес е Антъни Вакарело, който поставя нова ера в модната къща. С пристигането си той направи генерално пролетно почистване и върна към живота потъналите в забвение през лятото на 2012 г. (с идването на Еди Слиман) три букви YSL. Днес, новият лидер на модната къща върна трите ценни знака и ги вплете в познатото лого, като буквално ги стовари в краката на  публиката с помощта на строителен кран на фона на френския флаг, поставяйки по този начин символично фундамента на легендарната модна къща. Безпогрешен и печеливш ход, след възмущението, предизвикано преди четири години от  бунтовника Слиман.

Що се отнася до естетиката на дебютната колекция на Вакарело, задачата му не беше лесна. В YSL не очакват революции в момента. Освен това това от него не се изисква да бъде стилист, забравяйки за проектирането, каквато е ситуацията с Алесандро Микеле в Gucci, който бе нает да върне предишната слава на марката след няколко години на устойчив спад в продажбите. Вакарело ще трябва да маневрира между историческите кодове на марката и новия бунтарски дух, който вдъхна Еди Слиман, повишавайки продажбите до небето и превръщайки марката в основен актив в портфейла на групата Kering. Безспорно е, че революционният огън, запален от Слиман ще гори по инерция още няколко сезона. Но след това Вакарело трябва да намери своя собствен път. В същото време, усърдно да изучава архивите на легендарната модна къща.

В първата си колекция за Saint Laurent дизайнерът се обръща към наследството на основателя на марката, като поставя акцент върху емблематичните му творби: смокинг, сафари якето, леопардовия принт, прозрачната блуза, ботуши и бохемска естетика. В същото време логично развива темата на 80-те години, подета от неговия предшественик през миналия сезон. Вакарело предпазливо се движи към 90-те и пресъздава, създадения от Ив Сен Лоран, образ на силна жена.

 

201609-sant3

201609-sant4

201609-sant5

201609-sant6

201609-sant7

201609-sant8

201609-sant9

201609-sant10

201609-sant11

201609-sant12

201609-sant13

201609-sant14

201609-sant15

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)