Сграда в Париж бе раздробена на токени и продадена чрез блокчейн

03 юли 2019

Миналата седмица сградата AnnA Villa в Париж влезе в историята като първия имот в Европа, продаден изцяло чрез блокчейн трансакция, съобщава списание Forbes. Токени, блокчейн… Очевидно трябва да свикваме с новите понятия и инструментариум за инвестиции и транзакции.

Луксозната сграда в квартал Булон-Биланкур в града беше оценена на 6,5 млн. евро и беше продадена от френските имотни компании Sapeb Immobilier и Valorcim. Процесът по продажбата е включвал първо предаване на собствеността на сградата на акционерно дружество (SAPEB AnnA) и след това разделяне на компанията на сто токена, които да бъдат разпределени сред съответните собственици. Всеки токен, от своя страна, може да бъде раздробен на 100 000 единици, което означава, че отделни акции на сградата могат да бъдат купувани и продавани само за 6,50 евро.

blogpost-1539095855

Сделката, която била управлявана от френската блокчейн пратформа Equisafe и е била базирана на токени на етера, е поредното усилие за насочване на продажбите на имоти към блокчейн технологията. Миналата година имот в Манхатън за 30 млн. долара също беше токенизиран за блокчейна на компанията Ethereum, а през януари тази година луксозен курорт в Аспен, щата Колорадо, набра 18 млн. долара чрез предлагане на токен за сигурност.

Често се твърди, че имотната индустрия е узряла за токенизация, тъй като ниската й ликвидност и високата бариера за навлизане възпират много потенциални инвеститори. Раздробяването на собствеността на имотите би предоставило на обикновените хора лесен достъп до малки акции, които позволяват имотът да се търгува като други ценни книжа на борсата.

Токенизацията на имотния процес осигурява много други ползи в сравнение с традиционния процес. Например, при продажбата на AnnA Villa голяма част от тежката правна документация като нотариално заверени документи и удостоверения за самоличност е била криптирана и записана върху блокчейна. Спестените време и разходи от елиминирането на необходимостта от ръчна проверка на цялата информация може да се окажат огромни, ако се управляват правилно. Въпреки, че имотната индустрия все още е твърде нова за блокчейн, изглежда, че има траен интерес към това, което технологията може да предложи в бъдеще.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)