Руски държавни служители със забрана за почивки у нас

24 март 2015

Русия забрани на държавните си служители да почиват в България. Над 5 милиона служители от силовите структури на Москва нямат право да почиват по нашите курорти. Данните съобщи в Бургас депутатът от „БСП – лява България“ Петър Кънев.
И ако някой по силата на политическите си пристрастия не обърне внимание на тази информация, то ние я отчитаме като много важна и за съжаление лоша.

Отделно властите в Москва забраняват дотираните от държавата почивки на деца, пенсионери и ветерани в България. „Мерките се отнасят за всички държави, наложили санкции на Русия. България обаче ще го отнесе най-яко“, коментира Кънев.
Луксозната база на московското правителство – Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ все пак ще посрещне руски деца и това лято, но за ваканциите вече ще плащат родителите. Заради инфлацията бюджетните средства за социални разходи са редуцирани сериозно. Затова дотираните почивки в чужбина са спрени, само малки групи ще летуват в Крим и Сочи, обясниха от СОК „Камчия“.
От 2007 г. насам Москва пращаше там целогодишно на безплатни ваканции хиляди ветерани и социално слаби майки с деца, а през лятото идваха ученици. Руснаците вложиха 120 млн. евро в разширяването на комплекса, който от две години разполага с 2000 легла. Миналата есен в комплекса бе открито и първото частно СОУ „Юрий Гагарин“, което ще издава дипломи по българските и руските.
Това е една доста тревожна новина, защото със сигурност ще рефлектира върху заетостта и показателите на туризма по българското черноморие. От миналата година тенденцията за намаляване на руски туристи се очерта и това доведе до сериозни спадове в заетостта на легловата база по нашите курорти. По скачения съд на икономическите процеси това рефлектира в по-малка заетост на хора, спад в оборотите – съответно загуби за собствениците и затруднения по обслужване на проектови кредити, спад в консумацията на продукти и услуги, създавани от дребния бизнес по Черноморието и в крайна сметка загуби за фиска. Но нали туризма е като „доведено дете“ за нашата държава, та изненадите не са големи. Никой не си дава сметка колко пари и внос реално генерира той и ако руските туристи – основните туристи у нас се оттеглят….Какво ще правим? Може би ще накараме гърците да зарежат островите си и да почиват в България?

Поредните щети и проблеми за страната ни от наложените европейски санкции срещу Русия! Защо обаче не сме в състояние да получим дори и минимална компенсация за това от Европейския съюз? Не умеем да отстояваме интересите си, за съжаление.
Тук си спомням поведението на Гърция по време на войната в Сърбия. Тя, като натовска държава, рязко се противопостави срещу военните действия на Америка тогава и го изрази категорично. Просто имаше интереси. Ами не може и ли ние, в името на едва кретащата ни икономика и това поне един бизнес да работи в страната ни, да не се съгласяваме със всичко?
Просто да се дистанцираме и толкоз. Европейски политики било! Добре! А ние къде сме? 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)