Пъстър и много български Национален събор на овцевъдите

09 май 2015

От 8 до 10 май 2015 г. край Петропавловския манастир до село Арбанаси се проведе за четвърти път Национален събор на овцевъдите в България. Събитието се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“ и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

DPP_9528

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. Той е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството, което е общия поминък на всички европейски държави и е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, които продължават да съществуват и развиват в цяла Европа и днес.

DPP_9457

DPP_9454

Събитието бе открито на 8 май в 10,30 ч.от хор „Космическите гласове на България“ с изпълнение на „Заблеяло ми агънце“.

DPP_9556

Официални гости на Събора бяха министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на земеделието на Кипър, посланиците на Полша, Португалия, Израел, Дания, Либия и Казахстан и търговското аташе на Австрийското посолство в София.

DPP_9529

DPP_9462

DPP_9474

Изложението бе на площ от 100 дка, на които имаше 2 сцени, 4600 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

DPP_9452

Тази година съборът имаше рекордните близо 150 000 души посетители.  Само зоната за паркиране успя да побере над 4000 автомобила.

DPP_9674

В събора се включиха  над 241 изложители с 830 животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), над 50 занаятчии, 10 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на местни и млечни овчи и кози продукти и хиляди фермери от страната.

DPP_9464

За събитието пристигат представители на браншови организации от Азербайджан, Белгия, Турция, Грузия, Естония, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Хърватска, Чехия и Румъния, които на 9 май ще представят състоянието и перспективите на бранша в своите страни на кръгла маса в Интерхотел Велико Търново.

DPP_9531

На Събора имаше фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, аукцион за племенни животни и др. Проведоха се и  национални изложения на Каракачанско  куче, Българско овчарско куче, на кози и на Плевенска черноглава овца.

DPP_9657

Край Петропавловския манастир бе особена зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чеверметата по родопски, кулинарни шоута с Ути Бъчваров, публично месене на хляб, нестинари, народни борби и веселия.

DPP_9478

 

Във фолклорната програма се включиха представителни групи на Федерацията на каракачаните в България и на Армъните в България, както и оркестър „Канарите“.

DPP_9665

Посетителите видяха и предоставената от Киноцентър Бояна юрта, подарена на Тодор Живков от монголския президент и автентична каракачанска колиба от клони.

DPP_9704

Атракция на Събора бе и  демонстрацията на бойни учения на старите българи в спектакъла „Багатур” и шоу с кучета от Украйна.

DPP_9694

В мобилни експозиции Национален исторически музей, Етнографски музей към БАН, Земеделски музей, Музей на магарето–Гурково, Музей на занаятите-Троян, Регионален исторически музей-Шумен, етнографски сбирки от родопските села Момчиловци и Соколовци и на Федерацията на каракачаните (Сливен) представят развитието на овцевъдството у нас през вековете.

DPP_9714

На две сцени се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който по традиция е част от програмата на Събора.  Конкурсът е под патронажа  на  кмета на Община Лясковец Ивелина Гецова и в него се включиха 2100 изпълнители. Най-малкият участник е 4-годишно момченце, което ще изпълни песента „Заблеяло ми агънце“.

DPP_9682

На събора имаше и конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, изложба на икони и на творби от  Националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“, в който са се включили над 150 малки художника. За децата в трите дни на Събора бе организирана работилници по рисуване,керамика, пирографиране и др. Със съдействието на Сдружение „Усмивка“  се организира разпродажба на кукерски маски, изделия от вълна и картички, изработени от деца със специални образователни потребности, като средствата ще отидат за изграждането на специализирана детска площадка.

DPP_9659

Пъстър, цветен, български и прекрасен Събор!

снимки за In Life: Михаил Иванов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)