
Палачинката е вид тестено изделие. Приготвя се в предварително загрят тиган като се пече от двете страни последователно. Обикновено плънката на палачинката е сирене, конфитюр, течен шоколад и други. Може да се използва като предястие или като десерт, да се консумира охладена или топла, по всяко време на деня според предпочитанията, местните традиции и обичаи.
Необходими продукти:
3 яйца
1 с. л. кисело мляко
260 мл прясно мляко
80 г пълнозърнесто брашно
70 г смлени овесени ядки
120 г боровинки
40 г масло
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата във висока купа, постепенно прибавяйки млякото и овесените ядки и брашното, докато получим гъста каша. Прибавяме киселото мляко и ванилията. Почистваме и измиваме добре боровинките. Прибавяме ги към сместа и разбъркваме внимателно. В нагрят, намазан с масло, тиган сипваме от кашата – по около 1 черпак и изпържваме от двете страни до зачервяване на палачинките. Преди поднасянето, може да намажем палачинките с мед и/или да декорираме с боровинки.
текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com
Още по темата
-
Трактат за черешите
In TASTEДнес е Черешова Задушница. На този ден на панихидата освен традиционните погача, вино и коливо ...
-
Коктейл „Ябълково Мартини“
In TASTEНеобходими продукти (за две порции): 100 мл. джин 50 мл. вермут 150 мл. сок от ...
-
Най-празничните храни през декември
In TASTEВ навечерието сме на най-хубавите празници за всеки българин – Коледа и посрещането на Нова ...
-
Кои са любимите храни на зодия Рак?
In TASTEНякои хора обичат да похапват повече от други, но трети изключително много харесват да глезят ...
Остави своя коментар през Facebook