През лятото Виена се превръща в сцена на открито с над 800 представления и концерти

21 юни 2020

Ресторанти, кафенета, музеи вече отвориха врати. Макар и с редица ограничения музикантите и певците бавно се завръщат на сцената. И все пак културният живот във Виена е далеч от ритъма, на който сме свикнали. Това лято ще липсват редица събития, станали емблематични за австрийската столица – прожекциите на оперни и балетни представления пред Виенското кметство, танцовият фестивал, откритите сцени в Квартала на музеите и др.

IMGP5154-880x582

Но летните месеци няма да бъдат нито лишени от културни прояви, нито скучни, защото Община Виена вече е определила места за сцени на открито. Програмата все още не е уточнена в детайли, но в нея ще вземат участие над 2000 артисти, музиканти, танцьори, певци. Публиката ще може да се наслади на концерти на класическа и поп музика, танци и пърформанси, литературни четения и изложби. Децата също не са забравени и през деня ще могат да се радват на специални детски представления.

Събитията ще се провеждат привечер при спазване на изискванията за един метър дистанция. Седящите или правостоящи места ще са обозначени, на място ще има дезинфектанти и маски, а маркировка на земята ще помага за спазването на разстояние между зрителите. Организаторите ще контролират на място спазването на хигиенните норми.

Входът за всички събития ще бъде свободен.

22471671_711679885697830_1328288378_n

Новите предизвикателства раждат нови идеи и налагат гъвкав подход към непредвидените обстоятелства. Лятната културна програма на Община Виена е разработена за изключително кратко време веднага след като станаха ясни условията за провеждане на събития. „С тази програма ние се опитваме да гледаме оптимистично напред – тя е знак за оптимизъм”, каза кметът на Виена Михаел Лудвиг при официалното представяне на новата концепция . „Ние разбираме както нуждите на публиката, така и на хората, ангажирани с културна дейност, затова работим за съживяването на културния живот в града”.

Предвидено е създаването на две големи основни сцени, побиращи публика от 300 до 500 човека. Те ще бъдат разположени на Donauinsel и Laaer Berg. Сцените ще са покрити и оборудвани с професионално озвучаване и осветление. Те ще са предназначени за музикални, танцови и театрални представления.

Три „Artist Corners” ще са предназначени за по-малки събития с 30 човека публика. В лятната програма са предвидени още два необичайни формата за представяне на изкуство – „Public moves” – танци на различни места в града, включително и под аркадите на Ратхауз и „Ein Ständchen in Ehren“ – концерти в малките дворчета, които ще могат да се наблюдават от балкона. Те са особено подходящи за домовете за възрастни хора, които са най-рисковата група, застрашена от коронавируса

Виена не може без културната си сцена, затова и прави всичко възможно, за да се погрижи както за артистите, така и за публиката.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)