От едно родопско селце до Китай – бизнес за милиарди

30 септември 2017

Китното селце Момчиловци със сигурност е едно от най-красивите и магични местенца в Родопите. На какво обаче, в последно време, тази твърде далеч от определение като „притегателна“, дестинация привлича стотици, ако не и хиляди чуждестранни посетители?! През изминалото лято, Момчиловци посрещна толкова много туристи от Китай, колкото едва ли е посрещнал за години назад. Причината? Отговор дава азиатската медия South China Morning Post, която публикува разширен репортаж за третия… китайско-български „Фестивал на киселото мляко„.

Момчиловци

„За някои в Китай, образът на Момчиловци е обвит в мистерия и се свързва с чудото на дълголетието, което крие киселото мляко – тема, която е любима на нашия народ. То отдавна е хит за потребителите у нас и е създало такава индустрия, която генерира близо милиард долара годишно„, се посочва в него. Факт е, че повечето китайци всъщност свързват България с точно две неща – киселото мляко и розите.

Китайско кисело мляко Момчиловци

Иначе конкретно за Момчиловци, те чуват за първи път през 2009 година. Тогава китайската Bright Diary взима легендарната за родния ни продукт бактерия Лактобацилус Булгарикус в опит да копира рецептата. След като идва успехът, фирмата кръщава новото кисело мляко Momchilovtsi, а на опаковката стои рисунка с момиче в народна носия. Днес компанията се радва на популярност, която я превръща в най-успешната марка за млечни продукти в Китай, като се продават в милиони супермаркети в страната. И сякаш съвсем не е случайно, че слоганът й е … „Тайната на селото, в което хората живеят по-дълго  – Момчиловци“.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)