Великият Марк Твен е казал: „На света има само две сигурни неща – смъртта и данъците”. Ще добавим: и данъците след смъртта.  

18 септември 2016

Великият Марк Твен е казал:„На света има само две сигурни неща – смъртта и данъците”. Ще добавим: и данъците след смъртта. Ето така звучат новите поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикувани от финансовото министерство.

Изразът „докато смъртта ни раздели” вече няма да важи за българските данъчни служби. Дори когато човек почине, пак ще трябва да се подава годишна декларация за доходите му и да се плащат дължимите налози. Със задължението ще бъдат натоварени наследниците на издъхналото лице. Това става ясно от новостите в закона. Точният текст гласи, че годишната декларация ще се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители.
Според родното законодателство, ако едно лице се съгласи да бъде наследник, това означава, че поема активите (имуществото) и пасивите (задълженията) на починалия. Тоест – наследникът ще трябва да погаси и последния данък общ доход на отпътувалия за оня свят. Досега в нормативната уредба имаше „вратичка” за декларирането на доходите и плащането на данъците на починалите лица.„Установяването на задължения в тези случаи се извършва само с ревизия, но действащият механизъм е изключително сложен за администриране и затруднява както данъчно задължените лица, така и администрацията”, се казва в мотивите на министерството.

И все пак данъчните ще проявят известна снизходителност към наследниците – годишната декларация за починалото лице ще може да се подаде и след срока от 30 април на следващата година, който важи за живите данъкоплатци, но не по-късно от 6 месеца след откриване на наследството. И последно по темата – ако наследниците или заветниците са научили за доходите на починалия след изтичане на сроковете за подаване на годишната декларация, те трябва да ги декларират в едномесечен срок от узнаването. В тези случаи дължимият данък ще се преизчислява, тоест ще се дължи с лихвите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)