Между зимата и пролетта (част III)

05 март 2016

Време е да приключим с тази поредица, в която ви представям любимите си ястия, които са подходящи за консумация по това време на годината.

Шведски Семлор:
Няма по-мартенска закуска в Швеция от тези апетитни „кифли“-топчета. Измислени са от един писател – доколкото си спомням, е описал ястието в някакъв комикс – главният герой, който е детектив е обичал да си похапва от тези пухкавини и така си решавал случаите.
Разтворете 50 гр мая в 100 мл затоплено мляко с лъжичка захар. Изчакайте няколко минути маята да шупне преди да я прибавете към другите продукти. Разтопете 100 гр краве масло с 1 ч.ч. мляко и 100 мл захар, прибавете 1 яйце и разбийте всичко на хомогенна течност. Смесете половин кг пресято брашно с 1 ч.л. сол и направете кладенче в средата на брашното – там изсипете шупналата мая, маслото с млякото и яйцето. Омесете еластично тесто и оставете на топло място, като го покриете с кърпа, за половин час да втаса. Разделете тестото на 10 топки, наредете ги върху тавичка с готварска хартия и пак им дайте 20-30 мин да втасат. Намажете ги после с разбито яйце и печете в средата на загрята предварително на 225 С фурна. Печете до готовност, но не повече от 10-12 мин. След като изстинат, отрежете малко капаче отгоре и сипете вътре по една ч.л. от следната смес: Белени бадеми се смилат в блендер заедно със захар. Съотношението е 1 към 1, но понеже аз не обичам толкова сладко, слагам малко повече бадеми за сметка на захарта. Разредете „пастата“ с 2-3 с.л. мляко – трябва да ви се получи лепкава консистенция с твърдостта като на пълнеж за баклава. Допълнете хлебчето с разбита на твърда пяна животинска течна сметана с малко захар. 200 мл сметана са напълно достатъчни за 10 семлора. Поставете капачето, което сте отрязали, най-отгоре и поръсете с пудра захар. Консумират се студени с чаша Айс кафе – разбийте в блендера 1 чаша силно еспресо с няколко лъжици сметанов сладолед и гарнирайте с разбита сметана и настърган шоколад (на горната снимка).

DSC_0799

Германски ябълков сос:
Още едно много зимно допълнение, подходящо за меса и въпреки че на пръв поглед не е много по българския вкус, препоръчвам да го опитате като соса към печеното свинско, дивеч или птици. Ще останете приятно изненадани от откритието! Запържете в краве масло една глава ситно нарязан шалот лук, добавете 4 големи, обелени и настъргани ябълки. Когато ябълките се позапържат и течността им се изпари, прибавете 1 ч.л. канела и залейте с 1 ч.ч. бяло вино, и оставете да изври водата. Пасирайте и овкусете с малко сол и лимонов сок.

текст: Мариела Нордел
снимки: mariannslchf.se, kokendeoma.nl

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)