Легендарен имот – Паметник на културата в сърцето на София

06 декември 2014

Къщата е построена през 1909 г. за адвоката Теодор Теодоров – тогава министър, а малко по-късно министър-председател на България. Проектирана е от един от най-известните архитекти за времето си – Георги Фингов, завършил архитектура във Виена и проектирал някои от най-забележителните и красиви сгради в столицата.

DPP_2099

Сградата е построена изключително солидно, а след основна реконструкция през 2005г. вече отговаря на всички строителни норми и изисквания, като е запазила автентичния си архитектурен облик.

DPP_1853

Тя е определена за архитектурен паметник на културата с голямо значение за националната история на България. В нея са живели и са се срещали през годините едни от най-видните български и чуждестранни политици и хора на изкуството.

Дворът на къщата представлява една чудесна градина с богата растителност, която е истински оазис в центъра на големия град.

DPP_1854

Имотът се намира в идеалния център на София, на няколко минути пеша до повечето правителствени сгради, културни и обществени забележителности, монументи и театри.

  DPP_2010

Разпределение:

Три идентични етажа с множество салони, спални и бани.

  • Първи етаж – параден вход към представително фоайе с камина, четири салона,2 луксозни бани с  тоалетни, веранда, зимна градина
  • Втори етаж – други четири салона с две бани и тоалетни
  • Трети етаж – артистично отворено пространство в екзотичен стил  с  отворена камина и високи тавани, тераса с изглед към градината, баня с тоалетна
  • Сутерен –  втори аристократичен вход към множество сервизни  и технически помещения

DPP_2046

 За повечето от вас, вероятно сградата е по-известна като ресторант Крим. 

Легендата „Крим”  или „Руският клуб” през годините неизменно е  един от най-изисканите ресторанти в София, но очарованието му не е било само в изтънчената обстановка, а в хората, които са го посещавали. „Руският клуб” винаги е бил притегателен център за бохемата на София. Редовни посетители са видни писатели, художници, артисти и музиканти, а в по-ново време световни актьори, спортисти и държавни глави.

DPP_2015

Тук са вечеряли звездите Орнела Мути, Барбара де Роси, Катрин Деньов и Сандрин Бонер, ослепителната Мира Сорвино,  както и режисьорите Луиджи Перели, Клод Брасьор, Кшищов Зануси, Сали Потър, Николай Бурляев, Никита Михалков и Андрей Кончаловски. Тук е вечерял легендата от филма „Ах, този джаз“ Рой Шайдър.

Емир Костурица с оркестъра си „За сватби и погребения“ също е бил гост на „Крим“. При посещението си в България тенисистката Аранча Санчес остава очарована от кухнята и обстановката на ресторанта.

DPP_2067

Американският актьор Арнолд Шварценегер направо бил омагьосан от ресторант „Крим“. Всяка вечер, докато пребивавал в София, той го посещавал. Лоренцо Ламас, Уесли Снайпс, Уилям Дефо и партньорката му Мишел Родригес, Долф Лундгрен, Стивън Сегал, Микеле Плачидо, Стивън Болдуйн, Жан Клод ван Дам, които снимаха у нас, също са били клиенти на ресторанта.

DPP_2068

Руският клуб се е превърнал в легенда за няколко поколения. Както казва Оскар Уайлд истината за живота на човека не е онова, което той прави, а легендата, която се създава около него. А ние не бива да развенчаваме легендите.

DPP_2115

Предимства:

Изключително престижна локация в близост до Парламента
Паметник на културата
Високи тавани и просторни стаи
Изключително аристократично реновиране на сградата
Централно отопление
Централна климатизация и вентилация
Имотът е в перфектно състояние, с изключително добре поддържани интериори и прекрасен озеленен двор

DPP_2024

Ref ID: K4006
Тип: Къща, старо строителство, Необзаведена
Площ: 1690 кв.м.

Парцел: 775 кв.м.
Паркинг: възможност за паркиране в двора

Цена: по запитване

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Ако имота е интересен за Вас с радост ще отговоря на всички въпроси на тел: 0882411223

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)