Картофки уеджис

Картофки уеджис

24 ноември 2014

Приготвянето на популярните през последните години картофки уеджис е изключително лесно, а резултатът е вкусно ястие, което изглежда ефектно и с него може да изненадате внезапни гости.

Всъщност картофките уеджис, известни в САЩ и като джоджос, са начин на нарязване на картофите. Те се разрязват на две, а после на парченца, наподобяващи лодки. Те могат да се изпържат, но са още по-вкусни, ако се запекат на фурна, а приготвянето им е още по-лесно, защото ги оставяте сами да се превърнат в истинска вкусотия.

Необходими са ви един килограм картофи, по възможност пресни или много добре почистени и измити от всякакви следи от кал и нечистотии, средни по големина. След като ги измиете добре, ги оставете да се отцедят и подсушат, но не ги белете. Ако обаче кората им е прекалено груба, по-добре е да я премахнете.
Нарежете ги на лодчици и ги изсипете в дълбока купа. Поръсете ги с розмарин, магданоз, сол, черен пипер и каквито още подправки желаете. По желание овкусете със ситно нарязан чесън. Добавете една и половина супена лъжица зехтин и разбъркайте всички съставки много добре.

Нагорещете фурната на двеста градуса. След като се нагорещи до необходимата температура, изсипете картофите в тава, но така, че да не са един върху друг. Печете половин час. Картофките уеджис са готови, когато са златисти на цвят и имат лека коричка, която е с малко по-тъмен цвят.

Сервирайте със свежа зелена салата. Може да поръсите готовите картофки с нарязан на ситно зелен лук, пресен магданоз или копър. Подходящи са и за гарнитура.

текст: Нина Тодорова
снимка: freeimages.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)