
Приготвянето на популярните през последните години картофки уеджис е изключително лесно, а резултатът е вкусно ястие, което изглежда ефектно и с него може да изненадате внезапни гости.
Всъщност картофките уеджис, известни в САЩ и като джоджос, са начин на нарязване на картофите. Те се разрязват на две, а после на парченца, наподобяващи лодки. Те могат да се изпържат, но са още по-вкусни, ако се запекат на фурна, а приготвянето им е още по-лесно, защото ги оставяте сами да се превърнат в истинска вкусотия.
Необходими са ви един килограм картофи, по възможност пресни или много добре почистени и измити от всякакви следи от кал и нечистотии, средни по големина. След като ги измиете добре, ги оставете да се отцедят и подсушат, но не ги белете. Ако обаче кората им е прекалено груба, по-добре е да я премахнете.
Нарежете ги на лодчици и ги изсипете в дълбока купа. Поръсете ги с розмарин, магданоз, сол, черен пипер и каквито още подправки желаете. По желание овкусете със ситно нарязан чесън. Добавете една и половина супена лъжица зехтин и разбъркайте всички съставки много добре.
Нагорещете фурната на двеста градуса. След като се нагорещи до необходимата температура, изсипете картофите в тава, но така, че да не са един върху друг. Печете половин час. Картофките уеджис са готови, когато са златисти на цвят и имат лека коричка, която е с малко по-тъмен цвят.
Сервирайте със свежа зелена салата. Може да поръсите готовите картофки с нарязан на ситно зелен лук, пресен магданоз или копър. Подходящи са и за гарнитура.
текст: Нина Тодорова
снимка: freeimages.com
Още по темата
-
20-те най-полезни храни за вашия мозък (част I)
In TASTEИ тъй като днес отбелязваме Световния ден на мозъка, решихме да ви предложим списък от ...
-
Какво е било менюто на старата българска кухня?
In TASTEСтарата българска кухня, която служи за катализатор на вкусните рецепти, на които се радваме днес, ...
-
Топ 20 на най-добрите ресторанти в света за 2018 (част 2)
In TASTEЕдна дългоочаквана класация, представяща най-добрите „маси“ в света, където храната е изкуство и усещане за ...
-
Шоколадово фондю
In TASTEНеобходими продукти: 200 грама млечен шоколад 200 мл сметана 10 грама смляно индийско орехче Плодовете ...
Остави своя коментар през Facebook