Луиз Буржоа

Как да бъдете художник според Луиз Буржоа

29 януари 2018

Луиз Буржоа е американска скулпторка и художничка от френски произход. Животът й обхваща почти целия ХХ век, а когато умира през 2010 г. на 98-годишна възраст, тя оставя зад себе си много свои произведения, от които други художници се вдъхновяват.

Родена е в Париж през 1911 г. в семейство, което се занимава с реставрация и търговия на старинни гоблени. С изкуство започва да се занимава през 20-те години. Умира на 31 май 2010 г. Луиз Буржоа е свидетел на участието на баща й в Първата световна война, любовните му афери, на непоколебимостта и безпокойството на майка й, разболяването и от испански грип, тежките последици и др.

„Детството ми никога не е загубило магията си, никога не е загубило мистерията си и никога не е загубило драмата си – казва тя веднъж. – Цялата ми работа от последните петдесет години, всичките ми произведения, са намерили вдъхновение в детството ми.“

Ето някои от художествените уроци, които могат да бъдат извлечени от произведенията на Буржоа, публикувани от Artsy.net.

Луиз Буржоа. „Паяк”, 1997 г.  Снимка: artsy.net

Луиз Буржоа. „Паяк”, 1997 г.
Снимка: artsy.net

Урок №1: Направете изкуство за вашия живот

В многобройните интервюта, есета и дневници, които представляват писмения запис на нейния подход към художественото творчество, показват, че Буржоа поддържа схващането, че изкуството и животът са едно.

„Изкуството не е за изкуството. Изкуството е за живота, което го обобщава”, обяснява тя.

Върху нейното творчество се отразяват преживяванията й, травмите и вътрешните сътресения. Затова и в друг случай тя казва:

„Художникът е късметлия, че може да успее да превъзмогне демоните си без да навреди на никого. Вместо да са благодарни, те искат да правят пари. Това е абсурдно!”

Урок №2: Намерете вдъхновение в цялата природа, включително паяци и червеи

Любовта към природата на Буржоа отново произтича от детството й, когато домът й е бил близо до нея.

Луиз Буржоа. „The Couple”, 2003 г. Снимка: artsy.net

Луиз Буржоа. „The Couple”, 2003 г.
Снимка: artsy.net

Урок №3: Повторете същите теми отново и отново (но също така продължавайте да експериментирате)

Според художничката използването на повторението ще помогне на хората да разберат какво имате да кажете. Освен това с израстването си твореца вижда нещата от нов ъгъл и има нужда да преразгледа собствените си изживявания.

Вижте още: 10 от впечатляващите снимки на Саша Голдбергер

Урок №4: Никога не спирайте да правите изкуство

Дори в последните години от живота си Луиз Буржоа продължава да твори. Това й вдъхва живот и смъртта е единственото нещо, което я е спряло да прави изкуство. Тя приспосява техниките към собствените си възможности, когато е в напреднала възраст и продължава да създава своите произведения.

 

Луиз Буржоа на печатната преса в дома си, Ню Йорк, 1995 г. Снимка: artsy.net

Луиз Буржоа на печатната преса в дома си, Ню Йорк, 1995 г.
Снимка: artsy.net

превод и редакция: Силвия Аризанова

снимка:  Луиз Буржоа през 1982 г. / artsy.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)