За ромския климатик и българската журналистика

16 юли 2017

Не, нямам намерение да нападам никого! Само, съвсем безпристрастно, ще изложа фактите, а изводите ще оставя на вас. От няколко дни по нашенските сайтове циркулира „новината“ за ромско семейство, което монтирало и външната, и вътрешната част на своя климатик в стаята си . Новина ли е? Определено! Споделя ли я всеки трети в профила си в социалните мрежи? Да! Е, какво повече му трябва на един сайт от такава „слава“… Но! Неприятното е, че Google има и една „лоша“ черта – помни всичко… Всъщност, появата на тази „новина“ е от миналата година. Тогава (вероятно) първи у нас я публикува сайтът glas.bg, позовавайки се, представете си, на… Фейсбук (?!).

klima02

След него в надпреварата за отразяване на ромския климатик се включва и екипът на varna24.bg, който обаче решава да спази т. нар. етични норми в журналистическото слово и подменя „цигани“ с „роми“.

klima01

За да не останат по-назад от техните колеги, от zarata.info, също се записват в „климатичното“ състезание, но, кой знае защо, решават да придадат на „новината“ и регионално звучене, уточнявайки изрично, че става въпрос за роми от Пловдив.

klima

Мисля да спра с миналогодишните примери дотук, защото са наистина много, а и не смятам за нужно да цитирам повече… А ако, наистина, ви е любопитно – потърсете ги в Google!

klima03

Но, ето – пак е лято! И някои сайтове отново имат нужда от „новина“, която хем пряко да кореспондира с горещините, хем да е достатъчно „сензационна“, хем да бъде споделяна в социалните мрежи, за да трупа трафик, с който да бъдат впечатлени рекламодателите. И… И на дневен ред отново излиза ромското семейство и неговият климатик! Ще дам само един пример, за да не ви отегчавам с публикуването на една и съща снимка и (почти) едно и също заглавие. Той е от novinite.eu. Разбира се, този сайт не е единственият, който е поизтупал от мухъла и нафталина миналогодишната новина и тя отново залива масово Интернет в последните дни. Даже без съществена промяна в текста към снимката…

Klima04

А ако трябва отново да се доверим на Google, всъщност, тази снимка първо се появява в профила на строителния портал İnşaat 360 в twitter.com, който е специализиран за строителни новини, но от… Турция! Придружена е с надписа: „Практични решения за монтаж на климатик“ и никъде не е спомената България, а за роми да не говорим. Тя се разпространява навсякъде, като особено активни в споделянето й са руски сайтове. У нас се появява в този си вид, като, в случая, особено перфидно е посланието, че става въпрос за стая на ромско семейство. Което е още един повод да бъде разпалена искрата на тлеещата вражда между българи и роми… Пък и ксенофобската карта винаги е печеливша! Едва ли толкова хора щяха да проявят интерес към подобна публикация, ако ставаше въпрос за българско семейство…

Далеч съм от мисълта, че този мой коментар ще бъде споделян в социалната мрежа, за разлика от „новината“, с която е свързан. Но просто не мога да бъда безучастен, когато виждам какво се случва с българската журналистика. И тъй като още в самото начало обещах, че няма да критикувам никого, ще си позволя само да цитирам следното:

„Всички сме чували, че всяко общество има печата, който заслужава.“

Тези думи принадлежат на Димитрий-Иван (Дими) Евстатиев Паница, който е американски журналист от български произход. А изводите, наистина, ще оставя на вас…

текст: Марио Трифонов
снимка: twitter.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)