Днес настъпва астрономическото лято

21 юни 2018

Днес, в 13 часа и 7 минути, в България ще настъпи астрономическото лято, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Днешният ден е най-дългият в годината. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините – през август.

Специалистите поясняват, че около началото на астрономическото лято продължителността на полумрака след залез слънце и преди изгрева е най-голяма. За наблюдател от България трябва да изминат цели 2 часа и 16 минути след залеза, докато се стъмни напълно и той започне да забелязва най-слабите звезди, достъпни с невъоръжено око. Също толкова трае развиделяването рано сутрин.

Сезонът започва с нормални летни температури – днес те ще са около и над 27 градуса, като през целия ден ще бъде предимно слънчево и топло.

Очаква се обаче от 22 юни времето бързо да се развали. Под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, в петък и събота, отначало в северозападната половина на страната, а през втория ден – в източните и южните райони, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

На много места ще има краткотрайни валежи, които обаче в отделни райони ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се също гръмотевични бури и градушки.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)