Джони Холидей – звездата на Франция, следвана от три поколения фенове

15 юни 2020

Джони Холидей е роден под името Жан- Филип Сме на 15 юни 1943 година в Париж. Родителите му, французойката Югет и баща му Леон, който е белгиец, се разделят и малкият Жан-Филип е отгледан от леля си.

В тийнейджърска възраст се качва за пръв път на сцената благодарение на своя братовчед, американския изпълнител Лий Холидей, от когото заимства сценичното си име. По това време изпълнява най-вече френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли.

Първият му диск 45 обората като певеца Джони Холидей излиза през 1960 г. и включва негова интерпретация на песента „T’aimer follement“ на Далида. С изпълненията си на тази песен и на „Souvenirs, souvenirs“ става много популярен, преди да започне да изнася концерти в рамките на турнета. Постепенно онзи, когото медиите бяха нарекли идол на младежите, стана крал на френския рок. Негов концерт на открито в Париж през юни 1963 г. събра 150 000 фенове.

Джони Холидей и Силви Вартан

Джони Холидей и Силви Вартан

През над 50-годишната си кариера той е следван от три поколения фенове. От дисковете му са продадени над 100 милиона екземпляра, записал е 50 студийни албума. Джони Холидей стана рекордьор, след като над 1 милион фенове са присъствали на концертите в рамките на турнетата му през 2000 г., 2003 г., 2006 г. и 2009 г.

Пял е пред повече от 15 милиона зрители при над 400 турнета. Дисковете му са продадени в общ тираж от 110 млн. екземпляра.

Джони Холидей с последната си съпруга Летисия

Джони Холидей с последната си съпруга Летисия

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей умира на 6 декември 2017 година на 74 години от рак на белия дроб.

По време на кариерата си Джони Холидей, познат сред феновете си и като „френският Елвис“ записва повече от 100 албума, има над 400 турнета и продава около 80 милиона свои дискове.

 

Бил е женен още за Силви Вартан и Натали Бай. Има четири деца.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)