Вътрешен човек разкрива подробности около схемата с БГ паспортите

07 ноември 2018

Най-лесно се става българин като си отвориш фирма и назначиш 10 служители, разказва вътрешният човек. Въз основа на тази своя търговска дейност му се издава статут за постоянно пребиваване. Вторият начин е като лице, притежаващо фирма, чужд гражданин – от държава извън ЕС, си вади сетрификат за наличие на търговско представителство в България. Третият вариант, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход. Това разказа пред bTV човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина.

С кандидатите за българи работят над 100 посредници и именно те помагат в събирането на документи и адресната регистрация.

„Те ползват фиктивни адреси. Сумите са различни в различните региони в България – между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово….“, казва свидетелят.

Посредникът осъществява контакт с ръководния служител, в обикновен работен ден, срещат се, дават се документи, дават се и съответно самите пари.

Вижте още: Бебето Николай, родено над океана, с уникален паспорт

В Агенцията се работело по тарифи за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена.

„Най-често лицата заплащат между 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделение от коя държава е кандидатстващото лице. Реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена….“, обяснява още свидетелят.

За получаване на удостоверение за български произход на лице от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е между 3000 и 5000 евро.

Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи – само по документи без да имат нищо общо с България.

снимка: Shutterstock

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)