Държавата въвежда по-строги мерки за борба с COVID-19, поради ръста на заразени

22 юни 2020

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица държавата въвежда по-строги мерки за борба с COVID-19Маските на закрито отново стават задължителни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

„Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в забранителен режимът за неносене на маски или по-скоро в препоръчителен от задължителен режимът за носене на маски не само в градския транспорт„, посочи и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в брифинга. Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители, много хора, да продължат да се носят маски, шалове или шлемове. По думите й, това има ефект, макар и не 100%.

Министър Ананиев изрази тревога заради увеличението в броя на носителите на коронавируса, както и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани и обясни, че са договорени мерки от утре – 00:00 ч. всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства.

„Това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания„, посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините и големите търговски центрове да се носят маски.

Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани“, увери министърът.

„Ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната“, допълни още здравният министър.

„Към трите Д (дезинфекция, дистанция и дисциплина), ние мислим, че е време да добавим и едно К – контрол“, заяви от своя страна главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Всяко събиране на много хора на едно място без дистанция и носене на маски носи риск. Точка„, отсече Кунчев. Той направи извода от два печални факта от изминалата седмица – ловна дружинка, религиозно събитие, политическо събитие и едно спортно събитие. Предупреди, че няма да закъснее и резултатът от скупчването на много хора на стадион „Васил Левски“ на вечното дерби, където процентът на пълняемост с публика е бил спазен от организаторите на мача, но е имало скупчване на много хора на едно място.

Той призна, че една от неговите прогнози, за жалост, не се е сбъднала, а именно, че със слънчевите лъчи и топлото време коронавирусът ще отстъпи. Това не се е случило. Той не се държи като обикновен респираторен вирус, добави Кунчев.

Епидемиологът успокои, че няма да има затваряне на граници и КПП-та, но при зараза, ако се наложи, ще се затварят улици и квартали.

Ген. Мутафчийски има служебни ангажименти и не може да присъства. Утре ще се включи в нашата съвместна работа“, обясни здравният министър пък на въпрос къде е шефът на щаба. По думите му той продължава да си работи и да ръководи щаба.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)