Венцоне – най-красивото село в Италия за 2017 година

04 май 2017

Италия е пълно с красиви места, но очарованието на малките селища е невероятно. Те носят духа и атмосферата на средиземноморието и запазения стил на италианската култура и живот. Днес ще се разходим из малкото селище Венцоне, разположено в Северна Италия, в областта Венето. И това не е случайно – то спечели приза за най-красивото село в Италия в конкурса за 2017 година.

P03-Venzone-Mura

Венцоне победи 19 други одобрените селища, за да спечели състезанието. Решението бе взето от жури и с онлайн гласуване. Решението на съдиите е било повлияно и от факта, че през последната година Италия беше разтърсена от множество земетресения и Венцоне е чудесен пример за отлично възстановяване на града след природно бедствие.

D10-Venzone-e-il-Terremoto-del-Friuli-1976

През 1976 земетресение почти изцяло заличава центъра на селото, но жителите възстановяват щетите.

Още по темата: Венеция – Кралицата на Адриатика

Въпреки, че най-вероятно никога не сте чували за това малко селище във област  Фриули-Венеция –  италианския регион близо до границата със Словения, ето няколко причини, поради които си заслужава да посетите това очарователно място:

Venzone-Cinta

След като бе обявен за национален паметник през 1965 с уникалните венециански готически архитектурни и средновековни стени, историческия център Венцоне, който почти е изравнен със земята от земетресението от 1976 г., живее нов живот.

Venzone-Foto-06

До 1990 г., сградите са напълно възстановени с автентични материали и с ревностно спазване на правилата за реставрация. Той се намира на около 90 км  северозападно от Триест и на около 30 км на север от Удине. Общинският район се намира в долината на река Талиаменто, в подножието на Южните Алпи.

Venzone-Foto-32

Освен на италиански език, тук се говори и  фриулиански.
Докато се разхождате из тихите улички на града и красивите му  площади, попадаш в една истинска италианска атмосфера и спокойствието на малкото селище.

Venzone-Foto-04

Venzone-Foto-60

Поради това не е просто град, който е изключително красив, Венцоне е заобиколен от красива природа, високите хребети на Южните Алпи и съграден от уникален чакъл, изваден от коритото на реката.
Да се направим и ние една импровизирана фоторазходка из Венцоне…

Venzone-Foto-26

Venzone-Foto-34

Venzone-Foto-39

Venzone-Foto-40

Venzone-Foto-42

Venzone-Foto-52

снимки: MagicoVeneto 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)