Аз vs. Св. Валентин

14 февруари 2016

Чрез думите на своята героиня Амели Петрович в пиесата „В полите на Витоша“, П. К. Яворов обрисува по следния начин народа ни: „…с много празници в календара и с никакъв празник в сърцата…“ А в деня, в който за пореден път ще отпразнуваме 14-ти февруари, съвсем преднамерено си припомням за тях. Защото, ние, наистина добавихме и него в календара си, но добавихме ли го в своите сърца? И, дали, нека си позволя един каламбур с думите на американската журналистка Глория Мари Стейнем, той ни е нужен? Нужен толкова, както казва тя, колкото на рибата й трябва велосипед…

Кому и защо е необходим празника на Св. Валентин? На овълчените търговци, които ще продадат фалшиви сърца, с надпис Made in China, във всичките им възможни варианти и „оригинални“ наливни парфюми? На алчните ресторантьори, които обещават незабравима вечеря на свещи, срещу талон за отстъпка от сайт за колективно пазаруване. И изобщо на всички търгаши, които ще се опитат да извлекат каквато и да е полза от празничната суетня по „доказването“ на „истинската“ любов?

Ако човек обича наистина – той няма нужда от подобен празник, защото, колкото и шаблонно да звучи – всеки ден трябва да е празничен за него! Спомням си думите на покойната ми майка, която казваше, че не й е необходим специален ден на жената, защото тя е такава не един, а триста шейсет и пет дни в годината! Същото важи и за любовта… Тя не може да бъде отбелязвана само за двайсет и четири часа!

Или пък празника трябва да го има заради другите – необичаните и необичащите? Първите от тях – за да страдат, че това е така. А вторите – за да се гордеят със себе си? Май и на тях им е излишен, нали?

Ето защо аз няма да празнувам на този ден! Тъй като не изпитвам нужда, само в един ден през годината, някой, дори и светец, да ми напомня, че All You Need Is Love! Защото аз си пея тази песен всяка сутрин под душа… За съжаление на съседите ми, а и за ужас на кучето, което вие, докато слуша резултатите от моя певчески талант. Но на мен ми е все едно, тъй като аз нося любовта в моето сърце постоянно и тя не е отбелязана само срещу датата 14-ти февруари в календара ми!

текст: Марио Трифонов
снимка: culturebox.francetvinfo.fr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)